Depresia

Depresia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale contemporaneității, peste 300 milioane de persoane suferind de această tulburare

  • Prin impactul major pe care îl are asupra noastră ca persoana, cât și prin modul în care ne poate afecta relațiile cu ceilalți și cu societatea per ansamblu, depresia se numără printre cele mai invalidante afecțiuni ale omului modern.
  • Cum putem recunoaște depresia? Sunt o serie de simptome care ne pot atrage atenția. Uneori suntem tentați să le trecem cu vederea, insa apropiatii nostri le pot observa. Toți avem momente de tristețe mai mult sau mai puțin întemeiate, care în general dispar după o perioada de până la două săptămâni.
  • Atunci cand avem experiențe existențiale intens negative (pierderea unei persoane dragi, o relație conflictuală sau abuzivă, probleme financiare, profesionale sau de sănătate) suntem nevoiți să parcurgem o etapă de adaptare, diferită că durata și intensitate, particulară fiecăruia dintre noi.
  • În astfel de situații apelăm de obicei la persoanele apropiate care ne susțin, ne ascultă, ne înțeleg și mai ales nu ne judecă.
  • Ce facem când nu avem o astfel de persoană lângă noi? Sau când tristețea se menține și este excesivă, afectându-ne majoritatea activităților de zi cu zi?

Specialistul in sanatate mintala ne ajută să identificăm tipul de depresie de care suferim.

Existența unor simptome depresive minore, reactive se pot rezolva in primul rand prin psihoterapie si, in anumite situatii, prin tratament medicamentos.

În schimb, diagnosticarea unei depresii moderat-severe are indicație de psihomedicatie ca prima intenție terapeutică, asociată sau nu cu metode psihoterapeutice.

Care sunt simptomele frecvent întâlnite în depresie?

  • Sentimentul subiectiv de tristețe, persistent și observabil de către persoanele din jur, sau lipsa interesului și a plăcerii pentru activități care altădată ne bucurau
  • Oboseala excesivă, incapacitatea de concentrare sau de memorare
  • Sentimente de devalorizare sau de culpabilitate
  • Tuburarile de somn (insuficient sau în exces), somn neodihnitor, visele urâte
  • Lipsa poftei de mâncare sau mâncatul excesiv
  • Gândurile negative sau chiar preocupări legate de moarte
  • Iritabilitatea sau stări de tensiune interioară
  • Pierderea libidoului, tulburările menstruale sau acuzele somatice diverse care pot uneori masca depresia: cefaleea, dureri musculare, dureri abdominale

Depresia post-partum este întâlnită în primele patru săptămâni după naștere și deseori este însoțită de elemente psihotice (idei de vinovăție, tulburări perceptuale). Este o urgență psihiatrică și necesită tratament psihiatric specific. Este important sa diferențiem depresia post-partum de tristețea normală a lauzelor, numita si “baby-blue”, frecvent întâlnită în primele zile după naștere, și care apare că urmare a modificărilor hormonale postnatale, a oboselii excesive cauzate de lipsa somnului. “Baby-blue” este o tristete fiziologică a lauzelor care trece spontan la câteva zile dupa nastere.

Depresia melancoliforma este o formă gravă de depresie în care sentimentele de tritete profundă se asociază cu lipsa plăcerii, sentimente intense de vinovăție, senzație de vid interior, insomnie în special de trezire, scădere în greutate, inhibiție motorie excesivă. Se pot asocia elemente psihotice și este o urgenta medicală.

În depresia atipică persoana poate răspunde pozitiv la diferite activități plăcute din mediul ambiental. Sunt deseori întâlnite simptomele somatice, iritabilitatea, creșterea apetitului și a nevoii de somn. Frecvent se asociază cu dependența de alcool, tutun, gambling, substanțe psihoactive. Poate fi diagnosticată și tratată eronat, de aceea necesită atenție o specială.

Depresia femeilor post-climax este frecventa la menopauza și se datorează modificărilor hormonale specifice. Este asociată frecvent cu simptome neurovegetative.

Tulbuarile depresive sunt mai frecvente la femei decât la bărbați. S-a constatat insa ca bărbații fac forme de depresie mai severe și sunt mai predispuși riscului suicidar.

Orice persoană poate face o depresie în timpul vieții, acest risc cuantificandu-se la aproximativ 10% din populatia generala.

Au fost incriminati mai multi factori de risc in aparitiei depresiei:

  • Predispoziția genetică nu poate fi subapreciată, însă nu este neapărat definitorie
  • Factori ce tin de dezvoltarea personală cum ar fi mediul familial, școlar, socioeconomic.
  • De remarcat incidența extrem de cresuta a depresiei în pandemia actuală de COVID-19
  • Anumite personalități dizarmonice au un risc crescut de a dezvolta depresie
  • Adictiile (alcoolism, gambling, de jocuri pe calculator, toxicomania)

Depresia ca tulbuarare psihică per se trebuie diferențiată de tulburările depresive induse de substanțe psihoactive (alcool, droguri), de diferite suferințe somatice (boli neuroendocrine, metabolice), sau induse de diferite medicamente, etc. Din acest motiv este necesară o evaluare medicală complexă înainte de a propune o anumită conduită terapeutică.

Tratamentul depresiei majore constă în administrarea de medicamente antidepresive asociate sau nu cu medicamente anxiolitice. Abordarea terapeutică este particulară fiecărui caz în parte, în funcție de simptomatologie, istoric terapeutic, boli și medicație asociată. Medicația psihiatrică este inițiată și supravegheată de către specialistul psihiatru. Este bine de stiut faptul ca efectul benefic al medicamentelor antidepresive se instalează lent, în medie după 2-4 săptămâni.

Medicația corect controlată de catre psihiatru nu induce “dependență” și nici nu ne transformă în “legume”, temerile excesive exprimate de multe persoane, și deasemenea motivul neprezentării precoce la medic. Astfel se pierde timp prețios si recuperarea este mult intarziata, depresia fiind o suferinta intens invalidanta, ce afecteaza toate sferele de activitate.

Prognosticul depresiei ține de diferiți factori, cum ar fi: diagnosticarea și începerea precoce a tratamentului, aderența la tratament, factorii psihosociali, vârstă, boli asociate, etc. Un tratament psihiatric bine condus, asociat cu psihoterapia și cu un stil de viață sănătos poate scade riscul de recurentă și poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții și prognosticul.

Hai să ne cunoaștem!

Oferim un spectru larg de servicii menite să îmbunătățească sănătatea mintală a pacienților săi, cuprinzând psihiatria, evaluarea psihologică, psihoterapia și consilierea psihologică. Avem contract cu CNAS, oferind servicii gratuite, pe baza unui bilet de trimitere, in limita locurilor disponibile.