Deseori, primele simptome sunt pierderea memoriei și stările de confuzie. Pe măsură ce boală avansează, apar tulburările profunde de memorie, atenție, judecată, de orientare videospatiala și problemele comportamentale. Persoanele devin treptat dependente de ajutor.
Până în prezent nu s-a descoperit un tratament care să vindece Boala Alzheimer. Cu toate acestea, există mai multe medicamente care și-au arătat utilitatea și care asociate unui stil de viață sănătos și stimulativ pot încetini evoluția bolii.
Diagnosticul în cazul Bolii Alzheimer presupune mai multe etape deoarece până în prezent nu s-au descoperit teste care sa identifice boala cu certitudine.
Evaluarea posibilelor suferințe somatice care ar putea genera simptome asemănătoare Bolii Alzheimer este absolut necesară. Analizele de sânge diverse, consultul de medicină internă și neurologie vor fi solicitate de specialistul psihiatru pentru efectuarea unui diagnostic diferențial corect. Astfel, există multiple afecțiuni care pot mima aceasta suferinta în diferite stadii: diabetul, bolile de inima, bolile de rinichi, de ficat, anemia, hipotiroidia, suferințele neurologice (accidentele vasculare cerebrale, Boala Parkinson, hidrocefalia sau tumorile cerebrale).
Examinarea psihologică complexă, cu folosirea unor teste specifice, poate fi de mare ajutor pentru punerea unui diagnostic corect încă din primele faze ale bolii când simptomatologia clinică este insuficient exprimată.
Evaluările imagistice sunt necesare pentru a constata existența suferinței cerebrale, care au localizări specifice în Alzheimer. Investigațiile uzitate sunt IRM cerebral (imagistică cu rezonanță magnetică), CT (tomografia computerizată), PET (tomografia cu emisie de pozitroni).
Evaluarea psihiatrică poate exclude o depresie a varstnicului, care deseori mimează un proces deteriorativ.
Tratamentul în Alzheimer încetinește evoluția bolii.
Sunt folosite medicamente specifice cum ar fi inhibitorii de colinesteraza (rivastigmina, donepezilul, galantamina), medicamente care acționează prin protejarea neuronilor de acțiunea nocivă a glutamatului (memantina).
Tratamentul simptomelor psihice asociate bolii Alzheimer precum medicația antidepresivă, anxiolitica, antiepileptica, etc este extrem de utilă.
În ultimul timp, există pe piață diferite suplimente nutritive care ar putea ajută la încetinirea progresiei bolii, fără o argumentare atestată științific.
Dieta mediteraneeană bogată în legume proaspete și peste este considerată a avea efect protector. La fel și exercițiile fizice și mentale, renunțarea la alcool și fumat, evitarea expunerii la aluminiu și plumb, tratamentul corect al hipotiroidiei, al bolilor asociate, statinele. Toate acestea nu au însă o eficacitate certa dovedită clinic, necesitând studii suplimentare.
In ultimii ani s-a încercat găsirea unui vaccin care ar putea acționa benefic prin stimularea sistemul imunitar al organismului, în sensul de a distruge plăcile de beta-amiloid.
Oferim un spectru larg de servicii menite să îmbunătățească sănătatea mintală a pacienților săi, cuprinzând psihiatria, evaluarea psihologică, psihoterapia și consilierea psihologică. Avem contract cu CNAS, oferind servicii gratuite, pe baza unui bilet de trimitere, in limita locurilor disponibile.